• Hundra stämmor hyllade Finland 100 år från Torgets scen
  • Stadsdirektör Barbara Heinonen höll tal till hundraåringen Finland.
  • Många stannade till för att lyssna på sång och tal till Finland
  • Som en magisk illustration till körsången på Torget flög en plog sångsvanar, vita mot den klarblå himlen över folket. Foto Yana Jahrén
Eva Nyberg följde självständighetsfirandet i Mariehamn. Mer om det i dagens Kulturen.
Publicerad: onsdag, 6 december, 2017 - 13:02, uppdaterad: torsdag, 7 december, 2017 - 11:48

100 röster sjöng för Finland 100 år

En blandad kör med hundratalet sångare bjöd på fosterländsk körsång på torgscenen i Mariehamn kl 12 idag. Det var Ålands sång och musikförbund som arrangerade hyllningssången, på samma sätt som svenskspråkiga körer runt om i hela landet gjorde vid samma tidpunkt. Dirigent var Pipsa Juslin.

Modersmålets sång, Suomis sång, Finlandia och Vårt land var gemensam repertoar för sångarna i hela landet men den åländska jubileumskören valde därtill att inleda sitt framträdande med Ålänningens sång. Också publiken var välkommen att sjunga med. Evenemanget var välbesökt mitt under den pågående julmarknaden på Torget. Stadsdirektör Barbara Heinonen höll tal till hundraåringen Finland och påminde om allt dagens finländare har att vara tacksamma för men också om de umbäranden som generationer före oss fått genomgå. Självständighetsfirandet fortsätter under eftermiddagen med en fest i stadshuset arrangerade av Ålands krigsveteraner.

Fler Nyheter

I dag i lagtinget: Ska LR ersätta förskingringsdrabbade?

Katrin Sjögren intervjuas av Nina Smeds:
I dag behandlar lagtinget en motion om att landskapsregeringen till de förskingringsdrabbade företagen ska betala tillbaka de pengar som en bokförare förskingrade för att finansiera sitt spelande på Paf.

Ombud anmäls för hot mot tjänsteman

En person har polisanmälts efter att han som ombud för parter i tvisten gällande Ålandskomposten skickat ett mejl till en tjänsteman på social- och miljöavdelningen.

Älgstammen har minskat

Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Axel Eriksson:
Helgens älginventering är klar och man räknade till 600 älgar totalt på hela Åland. Jämför man med siffrorna från den senaste inventeringen 2012 har älgstammen totalt minskat med elva procent, från 673.

Stor brand i pelletsfabrik i Långnäs

Det brinner i Rundbergs pelletsfabrik och lager i Långnäs, Lumparland. Inga personer är skadade.

Ändring i Odins turlista i morgon

På grund av rådande isläge gör Ålandstrafiken en tillfällig ändring i m/s Odins turlista på den tvärgående linjen.

HFD ändrar inte beslut om Gölbyplan

Högsta förvaltningsdomstolen ändrar inte Ålands förvaltningsdomstols beslut att upphäva en detaljplan som kommunfullmäktige i Jomala antog i mars 2016 för en fastighet i Gölby.

Kvinna dömd för tre fall av förskingring

Landskapsåklagare Peter Rikberg intervjuas av Marika Kvarnström
En kvinna dömdes för två fall av förskingring och ett fall av grov förskingring vid Ålands tingsrätt idag. Brotten ska ha skett i en skärgårdskommun mellan åren 2012 och 2014 och målsägande är kommunen samt två föreningar i kommunen.

Ny butik och restaurang i Eckerö

Yvonne Sjöström intervjuas av Marika Kvarnström
En restaurang och butik öppnar i mitten av juni i Jussis Keramiks före detta lokaler i Storby, Eckerö.

Aktiebostäder blev billigare i fjol

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för aktiebostäder på Åland sjönk i fjol med ungefär 3,5 procent, från 2.588 euro år 2016 till 2.504 euro 2017.