• Olof Ehrenkrona håller konsulatets bjudning för tredje gången, och ser nationaldagen som en dag för reflektion
Del 1
Del 2
Del 3
Publicerad: onsdag, 7 juni, 2017 - 15:04, uppdaterad: onsdag, 7 juni, 2017 - 15:05

Sveriges nationaldag en dag att tänka på nutiden genom att minnas historien

Olof Ehrenkrona håller i firandet av Sveriges Nationaldag för tredje gången sedan han tillsattses som Sveriges generalkonsul på Åland.
Enligt honom är det ett bra tillfälle att minnas den något kaotiska historia som ligger bakom att de Nordiska länderna gått från fattiga lantbrukarsamhällen till välfärdssamhällen.
- Nationaldagen firas den 6e juni av många anledningar, varav en är Gustav Vasas intåg i Stockholm 1526. Det går att dra många paraleller mellan hur Europa såg ut på den tiden och hur det ser ut i Mellanöstern idag, säger Ehrenkrona.

På konsulatet förbereder man sig för den årliga bjudningen. I trädgården placeras bord och stolar ut. Man har rensat upp för att få en bättre utsikt över Badhusparken och i mitten av gården står en ännu oavtäckt staty.
- Den föreställer en figur som sitter och lyssnar, lyssnar mot väster och mot hamnen. Det tycker jag symboliserar ett konsulat på ett bra sätt.
På en fråga om var gränsen mellan fosterlandskärlek och nationalism går svarar Ehrenkrona att nationalism ofta används som en fana av exkluderande krafter i ett samhälle, medan det i själva verket inte behöver vara så.
- Den svenska identiteten har formats otroligt mycket av influenser utifrån, först från det som skulle komma att bli Tyskland och senare av Frankrike. En nationell identitet förändras alltid. Det går att vara stolt över Sverige och att vara svensk och att samtidigt tycka att Sverige ska finnas där för alla.