Publicerad: måndag, 27 mars, 2017 - 11:57

Philip blir Figaro i 1900-talets Finland

- Jag har haft allt från tyska- och italienskaundervisning till fäktning, till dramaundervisning och musikteori och sånutbildning, bland annat, säger Philip Björkqvist om att gå en operautbildning.

Philip Björkqvist ska snart ta sin andra magisterexamen i ämnet opera, den här gången i Stockholm.
- Jag insåg relativt tidigt att opera var min grej. Det var Katrin Frisk på musikinstitutet som vurmade för att flera skulle börja sjunga den här klassiska musiken. Och det lyckades hon med, det kan man se i att vår uppkommande uppsättning av Figaro 1917 innehåller mest åländska sångare, säger Björkqvist.

Rollen som just Figaro är en han ser fram emot att spela.
- Mitt röstläge är basbariton, så det finns inte jättemånga roller som passar, men Figaro är en väldigt komplex karaktär. Han har växt upp utan föräldrar och påstår att det var för att han blev bortrövad, och han måste ständigt boosta sitt eget självförtroende.
Figaro 1917 placerar Mozarts opera i 1900-talets Finland och gör Figaro till en telegrafist. Att sådana hopp går att göra beror enligt Björkqvist på att just karaktärerna är kärnan i opera.
- Ofta kan en operas handling summeras i typ tre meningar. Det riktiga djupet ligger i karaktärerna. Det är mycket psykologi och känslomässigt drama.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »