Publicerad: torsdag, 4 maj, 2017 - 15:41, uppdaterad: torsdag, 4 maj, 2017 - 15:42

Arkivet: Full fart bland kobbar och skär

Tre filmer från 2006 döljer sig under denna rubrik. Vi får oss en rundtur på utbildningsfartyget Michael Sars, ser hur renoveringarna vid Kobba Klintars hamn fortskrider samt följer med på en dramatisk båttur med betongbilar mot Båtskär.

1. M/S Michael Sars är ett skolfartyg. Sedan våren 2005 är Michael Sars de åländska sjöskolornas skolfartyg och används av Ålands sjöfartsakademi (ingår i Högskolan på Åland) för utbildning inom sjöfart på gymnasie- och högskolenivå, samt för fortbildning av yrkesverksamma. Fartyget ägs nu av Landskapsregeringen på Åland och som redare fungerar Ålands sjösäkerhetscentrum.

2. Den stora hamnanläggningen på Kobba Klintar med sin skyddade bassäng byggdes på 1930-talet och avsynades år 1937. De kraftiga kajerna som är klädda med granitblock vilande på brokistor av trä, som höll på att rasa ut i havet. Till säsongen 2007 restaurerades därför hamnen på Mariehamns stads bekostnad. Det var ett stort och dyrt arbete som innebar att de väldiga granitblocken numrerades och mättes in innan de plockades ner. De gamla brokistorna, som inte klarat suget från dagens stora moderna färjor, ersattes av betongelement. Efter det byggdes pirarna upp på nytt. Genom restaureringen av hamnen undanröjdes hotet om att pirarna skulle rasa och omöjliggöra besök på ön. Restaureringen har skapat möjlighet för att långsiktigt bevara kulturmiljön på Kobba Klintar.

3. Olika vindkraftverk har i halvårs omgångar testast i Båtskärsarkipelagen där vindenergiandelslaget har sin vindkraftspark. Vi får följa med då ett par betongbilar skulle färdas med promer ut till Båtskär år 2006, för att gjuta nya fundament.

Foto & redigering: Kalle Wetterström
Producent: Kaj Grundström
Tv Åland 2006

Samanställt för Arkivet av Kalle Wetterström.