• Hållbart Initiativs talesperson Simon Holmström under en presskonferens om kortrutten förra året. Foto: Axel Eriksson
Simon Holmström (HI) intervjuas av Kjell Brändström:
En längre intervju med Simon Holmström (från Gomorron)
Publicerad: tisdag, 18 juni, 2019 - 09:43, uppdaterad: tisdag, 18 juni, 2019 - 12:45

Holmström: ”Politiker blir oroade av oss”

Hållbart initiativ (HI) beslutade igår på ett stormöte att bilda politiskt parti. Simon Holmström valdes också tillsammans med Anette Bergbo till talesperson för partiet.

Holmström menar att engagemanget och responsen för HI har varit stort och att etablerade politiker blivit oroade av det nya partiet, något de själva tycker är bra.

–De tänker att det här är en kraft som folk tycker är intressanta, det här är människor som vill få till förändring och de kan till och med få mandat i lagtinget och de tar mandat från oss. Det gör att de andra partierna behöver stärka sin hållbarhetspolitik, säger Holmström.

Partiet kommer att arbeta med en lite annorlunda struktur, utan partistyrelse och partiordförande.

–Organisationsmodellen handlar om att medlemmar sitter i olika råd beroende på vad man är intresserad av, säger Simon Holmström.

HI kommer även att ställa upp i kommunalvalet och arbetar i dagsläget med idéella resurser men man planerar att lansera en så kallad crowdfundingkampanj eller gräsrotsfinansiering där man ber allmänheten hjälpa till med finansieringen genom donationer.

Fler Lagtingsvalet 2019

Tunnel och ändrad kommunreform i regeringsprogrammet

Nina Smeds har läst regeringsprogrammet
Upphandlingen av elhybridfärjan avbryts och kortruttsprojektet för västra Föglö avbryts till förmån för en tunnel. Nu går landskapsregeringen ut med att man vill bygga en tunnel, inte bara utreda. Och Töftöfärjan ska ersättas med en bro till Vårdö.

Thörnroos vald till lantråd

Nyhetsnotisen i ljudformat
Veronica Thörnroos är Ålands nya lantråd, det röstade lagtinget om i dag. Thörnroos valdes med 22 röster.

ÅF-medlemmar nöjda med C-samarbete

Pia Eriksson intervjuas av Nina Smeds:
Ålands framtids medlemmar är nöjda med hur samarbetet mellan Centern och Ålands framtid (ÅF) ska lösas, det vill säga att Ålands framtid finns kvar som egen lagtingsgrupp även i fortsättningen, men stöder Centern. Det framkom på medlemsmötet som hölls på torsdagskvällen enligt partiledare Pia Eriksson.

Oppositionen: "Stark Centerregering"

Katrin Sjögren och Camilla Gunell
- Det är förvånande att man går in med åtta ministrar med tanke på hur landskapets ekonomi ser ut, det säger Liberalernas partiledare Katrin Sjögren om den nya regeringen som presenterades igår.

Christan Wikström, ObS, blir infrastrukturminister

Christian Wikström (ObS) intervjuas av Felix Quarnström
Christian Wikström, Obunden Samlings partisekreterare, blir infrastrukturminister i den tillträdande landskapsregeringen. Det bekräftar Wikström under tisdagkvällen.

Nya ledamöter introducerades till lagtinget

Jessy Eckerman, Liz Mattsson, Jesper Josefsson, Alfons Röblom och Henrik Löthman
De yngre nya ledamöter som valts in i det kommande lagtinget hoppas på att just föryngringen ska kunna bli en faktor som förenklar arbete över partigränserna och förbättrar samtalsklimatet.

Många brevröster kom försent

Nyhetsnotisen i ljudformat
Av 260 beställda brevröstningshandlingar till lagtings- och kommunalvalen returnerades cirka 155 tillbaka i tid.

ÅF har chans på plats i lagtinget

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ålands framtid har fortfarande en chans att ta en plats i lagtinget, trots att Anders Eriksson nu bytt parti till Åländsk center.

"Det är ett svek mot ÅF:s väljare"

Nyhetsnotisen i ljudformat
Att Anders Eriksson lämnar Ålands Framtid för Centern är uppseendeväckande och ”ett litet svek mot Åfs väljare”, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap.