• Anni Blomqvists böcker om Stormskärs Maja kan bli film igen. Arkivbild
Hela intervjun med Lars-Ingmar Johansson och Lillemor Grüssner (från Gomorron)
Lars Ingmar Johansson ur nyheterna
Publicerad: tisdag, 12 februari, 2019 - 11:28, uppdaterad: tisdag, 12 februari, 2019 - 17:07

Stormskärs Maja kan bli film på nytt

Solar Films vill göra en ny film om Stormskärs Maja och Ålands Kulturstiftelse har skrivit ett intentionsavtal med filmbolaget.

Det är Ålands kulturstiftelse som förvaltar rättigheterna efter författarinnan Anni Blomqvists litterära verk.

- Tanken är att det ska bli en spelfilm som ska gå att göra om till en TV-serie, säger Lars Ingmar Johansson, ordförande i Ålands kulturstiftelse.

Det är filmbolaget Solar Films, baserat i Helsingfors, som nu letar efter finansiärer till filmen och planerar arbetet med manuset.

- På filmbolagets initiativ finns det i intentionsavtalet att filmen ska spelas in på svenska, säger Johansson.

I mitten på 1970-talet spelades den första versionen av Stormskärs Maja in med åländska amatörskådespelare och Åke Lindman som regissör.

En representant för filmbolaget berättar för Ålands Radio att man ännu är i uppstartsfasen av projektet, och att finansiering och manusarbete kommer att ta minst två år.

Fler Kultur

Ericsson-Jourdan belönas med konstpris

Konstnären Keathy Ericsson-Jourdan tilldelas Anna-Lena Dreijers konstpris av stiftelsen Ålands vänner. Prissumman är 10.000 euro.

Conny Andersson är årets kulturpristagare

Conny Andersson får Ålands kulturdelegations kulturpris 2019.

Johanna Grüssner nominerad till Nordiska rådet musikpris

Sångerskan Johanna Grüssner är nominerad till det Nordiska rådets musikpris och utgör den åländska kandidaten till priset.

Nayab Ikram och Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden

Nayab Ikram intervjuas av Eva Nyberg:
Konstnären och fotografen Nayab Ikram får Svenska Kulturfondens pris på 15.000 euro. Totalt delar Kulturfonden ut tio pris, varav Ikram är en av pristagarna. Även sångerskan Johanna Grüssner prisas av Kulturfonden med 15.000 euro.

Kulturella projektunderstöd

Musikfestivalen Down by the sauna på Bastun, en Joel Petterssondag på Klockulla i Lappo och uppförandet av en nyskriven teater på Pellas i Granboda...

Många kulturarbetare vill till Kökar

En författare från Indien, en musiker från Schweiz, en multikonstnär från Tyskland och en poet från USA finns med bland de gäststipendiater som under det kommande året beviljats vistelsestipendier i Kökarkulturs gästateljéer i Hellsö.

Nyförvärv till Önningebymuseet

Två betydande verk av Elin Danielson-Gambogi med motiv från Önningeby har nyligen inköpts till Önningebymuseet från två privatpersoner. Vi har på...

Folkbildningsmedalj till Grüssner-Sarling

Svenska folkskolans vänner delar ut en av sina fem folkbildningsmedaljer till Isabella Grüssner-Sarling , manusförfattare och regissör från Pålsböle i Finström.

Nytt stipendiatsamarbete planeras

Ålands kulturdelegation planerar att inleda ett samarbete med Stiftelsen Grez-sur Loing i Frankrike som hyr ut konstnärsresidens och ateljéer, under förutsättning att medel för detta beviljas i landskapets budget för 2020.