• Anni Blomqvists böcker om Stormskärs Maja kan bli film igen. Arkivbild
Hela intervjun med Lars-Ingmar Johansson och Lillemor Grüssner (från Gomorron)
Lars Ingmar Johansson ur nyheterna
Publicerad: tisdag, 12 februari, 2019 - 11:28, uppdaterad: tisdag, 12 februari, 2019 - 17:07

Stormskärs Maja kan bli film på nytt

Solar Films vill göra en ny film om Stormskärs Maja och Ålands Kulturstiftelse har skrivit ett intentionsavtal med filmbolaget.

Det är Ålands kulturstiftelse som förvaltar rättigheterna efter författarinnan Anni Blomqvists litterära verk.

- Tanken är att det ska bli en spelfilm som ska gå att göra om till en TV-serie, säger Lars Ingmar Johansson, ordförande i Ålands kulturstiftelse.

Det är filmbolaget Solar Films, baserat i Helsingfors, som nu letar efter finansiärer till filmen och planerar arbetet med manuset.

- På filmbolagets initiativ finns det i intentionsavtalet att filmen ska spelas in på svenska, säger Johansson.

I mitten på 1970-talet spelades den första versionen av Stormskärs Maja in med åländska amatörskådespelare och Åke Lindman som regissör.

En representant för filmbolaget berättar för Ålands Radio att man ännu är i uppstartsfasen av projektet, och att finansiering och manusarbete kommer att ta minst två år.

Fler Kultur

Kritik mot planer för post-och tullhus

Tessa Nordlund
De har överhuvudtaget inte lyssnat på de synpunkter jag med sex års erfarenhet som krögare i Eckerö post-och tullhus har framfört – ändå har de mage att påstå att de gjort det.

Ny samling hantverk skapas

Annika Dahlblom intervjuas av Eva Nyberg:
I det ombyggda post- och tullhuset i Eckerö ska en ny permanent utställning av åländskt hantverk och design byggas upp.

Grönt ljus för ombyggnad i Eckerö post- och tullhus

De ombyggnadsplaner för byggnadsminnesskyddade Eckerö post- och tullhus som fastighetsverket har utarbetat i samråd med kulturbyrån och kulturdelegationen har nu fått grönt ljus av kulturminister Tony Asumaa.

Renoveringsbidrag fördelade

Kulturdelegationen har fördelat bidrag för renoveringar och anskaffning av utrustning för kulturella och ungdomsinriktade verksamheter 2019.

Kulturstöden fördelade

Ett sjuttiotal kulturföreningar i landskapet hade ansökt om verksamhetsbidrag ur den kulturella PAF-potten. Nu har kulturdelegationen beslutat om...

Zilliacus fick en Grammis

Cecilia Zilliacus, violinist och konstnärlig ledare för Katrina kammarmusik tilldelades utmärkelsen Årets bästa klassiska album vid årets Grammisgala i Sverige.

Förändringar planeras i post- och tullhuset

Fastighetsverkets vd Stefan Rumander intervjuas av Eva Nyberg:
I Eckerö post- och tullhus kan det bli aktuellt att omdisponera utrymmen.

Bamberg inviger Luckans nya lokaler

Den åländske fotokonstnären Kenneth Bamberg får inviga den finlandssvenska mötesplatsen Luckans nya lokaler i Helsingfors med en utställning kallad Wrestlers.

Nya konstprinciper i stan

Lars Midbjer
Sedan 2001 har Mariehamns stad tillämpat den såkallade en procentsregeln vid ny- och tillbyggnader av stadens fastigheter. En procent av byggkostnaderna har avsatts för konstnärlig utsmyckning av nybyggena.