• Anni Blomqvists böcker om Stormskärs Maja kan bli film igen. Arkivbild
Hela intervjun med Lars-Ingmar Johansson och Lillemor Grüssner (från Gomorron)
Lars Ingmar Johansson ur nyheterna
Publicerad: tisdag, 12 februari, 2019 - 11:28, uppdaterad: tisdag, 12 februari, 2019 - 17:07

Stormskärs Maja kan bli film på nytt

Solar Films vill göra en ny film om Stormskärs Maja och Ålands Kulturstiftelse har skrivit ett intentionsavtal med filmbolaget.

Det är Ålands kulturstiftelse som förvaltar rättigheterna efter författarinnan Anni Blomqvists litterära verk.

- Tanken är att det ska bli en spelfilm som ska gå att göra om till en TV-serie, säger Lars Ingmar Johansson, ordförande i Ålands kulturstiftelse.

Det är filmbolaget Solar Films, baserat i Helsingfors, som nu letar efter finansiärer till filmen och planerar arbetet med manuset.

- På filmbolagets initiativ finns det i intentionsavtalet att filmen ska spelas in på svenska, säger Johansson.

I mitten på 1970-talet spelades den första versionen av Stormskärs Maja in med åländska amatörskådespelare och Åke Lindman som regissör.

En representant för filmbolaget berättar för Ålands Radio att man ännu är i uppstartsfasen av projektet, och att finansiering och manusarbete kommer att ta minst två år.

Fler Kultur

Nyförvärv till Önningebymuseet

Två betydande verk av Elin Danielson-Gambogi med motiv från Önningeby har nyligen inköpts till Önningebymuseet från två privatpersoner. Vi har på...

Folkbildningsmedalj till Grüssner-Sarling

Svenska folkskolans vänner delar ut en av sina fem folkbildningsmedaljer till Isabella Grüssner-Sarling , manusförfattare och regissör från Pålsböle i Finström.

Nytt stipendiatsamarbete planeras

Ålands kulturdelegation planerar att inleda ett samarbete med Stiftelsen Grez-sur Loing i Frankrike som hyr ut konstnärsresidens och ateljéer, under förutsättning att medel för detta beviljas i landskapets budget för 2020.

Beröm för Carina Karlssons roman

Carina Karlsson s tredje roman Märket, om häxprocesserna på Åland på 1660-talet, skördar beröm bland recensenterna.

Välbesökta litteraturdagar

Välbesökta litteraturdagar:
Mariehamns litteraturdagar, som pågått hela veckoslutet blev en framgång publikmässigt.

Sveriges ambassadör invigde litteraturdagar

Sveriges ambassadör i Finland, Anders Ahnlid invigningstalade på litteraturdagarnas kvällsprogram på fredagen. Han poängterade de många släkt och...

Jackpot för Alanta i utdelning

Flera kulturarbetare med åländska rötter finns bland de lyckliga mottagarna av svenska kulturfondens arbetsstipendier i fondens stora utdelning av kulturmedel som blev offentlig idag.

Filmfestivalen Vera smög igång

Regissör Per-Ove "Bolle" Högnäs och Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad:
Det var ingen rusning till den första filmen när kort- och dokumentärfilmsfestivalen rullade igång igår. Pojken som ville till Amerika, som inte hann inte bli klar till fjolårets festival, inledde istället årets.

Besökarrekord på konstmuseet

Inte mindre än 2.545 besökare såg Ålands konstmuseums senaste utställning av akvareller av Anette Gustafsson och skrotskulpturer av Johan Karlsson , som pågick under februari månad.