Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 januari, 2019 - 06:16
  • Lars Midbjer, kulturplanerare i Mariehamn. Arkivbild

Nya konstprinciper i stan

Sedan 2001 har Mariehamns stad tillämpat den såkallade en procentsregeln vid ny- och tillbyggnader av stadens fastigheter. En procent av byggkostnaderna har avsatts för konstnärlig utsmyckning av nybyggena.

I den nya konstplan som kultur och fritidsnämnden godkände i måndags föreslås nu vissa förändringar i de här principerna – enprocenten blir 0,7 procent men summan man räknar på blir samtidigt utvidgad till att gälla stans hela investeringsbudget.

- Det kan möjligen ge en lite större årlig summa för konstnärlig gestaltning men huvudvinsten är en större frihet i var konstpengarna används säger kulturplanerare Lars Midbjer. Hans förhoppning är att planen kan börja tillämpas från 2020, efter behandling i stadsstyrelse och fullmäktige.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »