• Tuula Haatainen. Pressbild
Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Publicerad: torsdag, 18 januari, 2018 - 11:04, uppdaterad: fredag, 19 januari, 2018 - 12:48

Tuula Haatainen

Nummer: 6

Representerar: Socialdemokraterna

Ålder: 57 år

Kommer från: Helsingfors

Utbildning: Sjukskötare, Policies magister

 

Tuula Haatainen var riksdagsledamot 1996 - 2007, social och hälsovårdsminister 2005 - 2007 och utbildningsminister 2003 - 2005.

Haatainen betonar jämlikhet i sitt valprogram och ett av hennes vallöften är att främja kvinnors och flickors rättigheter. På sin hemsida skriver Tuula Haatainen att det största hotet mot säkerheten är ojämlikhet. Människovärde och hållbar utveckling hör också till Haatainens hjärtefrågor. Hon är kritisk till ett finskt Natomedlemskap och anser att man inte kan ansöka om ett medlemskap utan en folkomröstning.

Tuula Haatainen talar svenska och anser att man borde tidigarelägga undervisningen i svenska i lågstadiet. I Svenska Yles valkompass berättar Tuula Haatainen att hon har bott på Åland och känner varmt för landskapet. Haatainen har lyft fram att Ålands självstyre och demilitarisering är viktiga hörnstenar för säkerhetspolitiken.

I en intervju med Ålands Radio säger Haatainen att hennes åsikt är att Finland även i fortsättningen måste garantera Ålands demilitariserade roll och att Åland är viktigt för Finland.

I sin kampanj besöker Tuula Haatainen inte Åland.