Publicerad: fredag, 10 november, 2017 - 15:26Uppdaterad: fredag, 10 november, 2017 - 16:47
  • Arisa Hirano, Nancy Tran och Mirijana Babic har startat nytt företag som satsar på integration.Foto: Josefina Jansson

Multikulturellt företag satsar på integration

Mirijana Babic, Nancy Tran och Arisa Hirano har startat ett företag som ska hjälpa andra åländska företag med utlandsrekrytering och att snabbt få sina nyinflyttade anställda integrerade i samhället.

Det nybildade företaget ACT får starthjälp av Buisiness Lab och tänker ta hjälp av sina egna erfarenheter som nyinflyttade ålänningar, för att hjälpa andra. De menar att de instanser som redan finns för att hjälpa nyinflyttade oftast är svåra att hitta till och det är först efter att man gått en svenskakurs som man kommer i kontakt med t.ex. Kompassen som vägleder hur man ska göra för att få FPA-kort och annat.

Men när man rekryteras till Åland och börjar arbeta direkt kan det dröja länge innan man alls kommer i kontakt med Medborgarinstitutet och deras svenskakurser och sen till Kompassen. Därför vill nu Mirijana Babic, Nancy Tran och Arisa Hirano hjälpa till med den servicen.

Dessutom har de planer på att starta multikulturella träffar från och med i januari 2018 där de hjälper hela familjer att träffa nya vänner och på så sätt integreras i det åländska samhället.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »