• Karl Nordlund säger att det är viktigt aldrig lämna levande ljus obevakade, och kontrollera elektroniken innan du använder den. Foto: Sara Lindroos
Karl Nordlund vid Räddningverket berättar om julens brandsäkerhet
Publicerad: måndag, 27 november, 2017 - 11:23, uppdaterad: måndag, 27 november, 2017 - 11:25

Lämna aldrig ljusen obevakade

På lördag är det Lilla jul, men redan nu har många börjat ta fram levande ljus och sina ljusslingor från förråden. Men när man vill njuta av skenet av levande ljus så gäller det också att tänka lite extra på brandsäkerheten.

Ålands radio begavs sig till Räddningsverket i Mariehamn för att prata brandsäkerhet i jultider med brandmästare Karl Nordlund. När det kommer till levande ljus säger Norlund att man aldrig ska lämna ljusen obevakade, och ha ljus i behållare och ljusstakar som är anpassade för ändåmålet. Andra risker kan vara gamla ljusslingor och julgransljus, det är viktigt att kontrollera att allting fungerar innan man börjar använda dem.

För att vara beredd om olyckan skulle vara framme är det viktigt att se till att brandvarnaren fungerar som den ska, och det kan också vara en idé att investera i en brandsläckare och en brandfilt. För att lära sig hur man använder både brandfilten och brandsläckaren fick Ålands Radios flygande reporter testa att använda dem båda, hur det lät kan du höra här i ljudklippet.