• Pressbild, Eckerölinjen
Kenneth Påvall om den nya lösningen:
Publicerad: måndag, 10 december, 2018 - 17:27

Wifi till sjöss

Bredband ombord på fartyg är en både dyr och besvärlig fråga. Om man uteslutande rör sig längs kusten kan det räcka med en 4G-router ombord, som delar ut trådlöst internet ombord.

Rör man sig i stället över världshaven är det satellitförbindelser som gäller - det går långsamt och är preventivt dyrt.

Den som brukar åka med Viking Line eller Eckerölinjen kan antingen surfa runt på fartygets wifi, som inte räcker till att exempelvis se på Netflix, eller förlita sig på sin egen 3G- eller 4G-uppkoppling. I så fall tappar man uppkopplingen helt någon halvtimme eller så mitt ute på Ålands hav.

Men nu sjösätter Eckerölinjen ett system med fasta radiolänkstationer i Berghamn och i Grisslehamn, där fartyget hela tiden rör sig i inuti signalkonen. Inget mer 4G, inget mer långsamt fartygs-wifi, utan fiberhastigheter hela vägen under resan.

Det finns som bekant även andra rederier som trafikerar Åland och Sverige. Vi har under dagen försökt få tag på Viking Line för att få höra hur deras system är uppbyggt, tyvärr utan att lyckas.