Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 november, 2020 - 17:11Uppdaterad: fredag, 13 november, 2020 - 17:34
  • Goda nyheter kring verkningsgraden för ett framtida coronavaccin lyfte börserna runt om i världen FOTO: Wikimedia CC3

SAMLINGSARTIKEL: Därför har börserna rusat

Världens börser har pekat kraftigt uppåt under veckan. Två skäl förklarar uppgången, två bankchefer förklarar vilka de är.

Det har gått uppåt på världens börser de senaste dagarna. Så även på Helsingforsbörsen, även om onsdagen innebar en marginell hemtagning och en nedgång på 0,3 procent. På flera håll lyfte börserna till nya rekordnivåer på nyheten att mänskligheten är nära att med vaccin kunna förebygga coronavirusets härjningar. Det är läkemedelsjätten Pfizer som kommit längst, men flera vaccinkandidater visar tecken på att kunna hejda nio av tio infektioner – vilket är bra siffror jämfört med influensavaccin.

En annan källa till glädje på aktiemarknaderna världen över är det amerikanska presidentvalet. Oavsett vad man ansett om Trumps politiska gärning i allmänhet så har han aktivt isolerat USA i handels- och säkerhetsfrågor med sitt mantra "America first", och han har med sin tendens att snabbt byta ståndpunkt orsakat en del ekonomisk-politisk oro i USA. Att regimen nu skiftar i USA skapar därför ett lugn på börserna. Det är de bägge faktorerna som tillsammans skapar förutsättningarna för börsuppgången, menar många experter.

Åland idag bad Andelsbankens vd Johnny Nordqvist och Ålandsbankens vd Peter Wiklöf analysera läget. Också Nordeas Mikael Granskog gör en bedömning, och han varnar för en tillbakagång på grund av minskad konsumtion. Linnéa Johansson, näringsavdelningens chef vid landskapsregeringen ger sig syn på läget just nu. Under fredagen bad vi kommunförbundets förbundsdirektör Magnus Sandberg och Ålands näringslivs vd Anders Ekström spekulera i följderna av ett vaccin under 2021.

Fotnot: I dag, onsdag, kom beskedet att EU-kommissionen beställt 200 miljoner doser av just Pfizers vaccin, med en option på ytterligare 100 miljoner doser. Avtalet är ett avropsavtal, så medlemsländerna kan i sin tur beställa från EU:s tilldelade vaccinkvot. Planen är att samtidigt köpa även andra vaccinkandidater. Priset per dos blir cirka 15 euro, men om det ska betalas av länderna eller dess invånare bestäms på nationell nivå. När vaccinet börjar levereras är inte klart, eftersom fas 3-testerna ännu inte är avslutade.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »