Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 september, 2020 - 17:52Uppdaterad: fredag, 25 september, 2020 - 18:10
  • Framförallt äldre män verkar gilla att föra fram åsikter om kvinnans rätt till sin egen kropp. Det säger Marjo-Riita Wahlberg, finländsk barnmorska i Sverige. FOTO: James McNellis/WM/CC3

Nordens äldsta abortlag fyller 50

En åländsk kvinna kan i alla fall i teorin stoppas från att utföra en abort. En svensk läkare får däremot inte ens fråga om skälet.

Just nu pågår “Egen vilja 2020”, ett medborgarupprop för en modernare abortlagstiftning i Finland – lagstiftning även Åland måste följa. Att genomgå en abort i Finland är en involverad historia. För att ens få en remiss måste man träffa två läkare, och de måste följa lagen och bedöma även “psykisk efterblivenhet” och “rubbad själsverksamhet”.

Det är också mer bråttom än i övriga Norden. Efter den 12:e graviditetsveckan är det kört, mot den 18:e i exempelvis Sverige.

Och till skillnad från i Sverige måste sjukvården här fråga om skälet till aborten, och en läkare kan i teorin säga nej – även om det i praktiken sällan eller aldrig händer. Allt detta enligt uppropets författare.

Abortfrågan är, till skillnad från andra medicinska åtgärder, politiskt laddad. Framförallt äldre män verkar gilla att föra fram åsikter om kvinnans rätt till sin egen kropp. Det säger Marjo-Riita Wahlberg. Hon är barnmorska och utbildad i Finland. Vid millenieskiftet sökte hon, och fick, ett jobb i svenska Norrbotten – och hon har jobbat där sedan dess; idag arbetar hon på en vårdcentral i Luleå med frågor som rör, bland mycket annat förstås, aborter.

I Åland idag hörde vi henne jämföra reglerna i det mer abortliberala Sverige med reglerna i Finland.

Två personer som regelbundet påpekat just kvinnans rätt till sin egen kropp är poddprogramledarna Anna Südhoff och Sofia Enholm. De leder programmet Trosbekännelser, som sänds i Ålands radio. Vi hör dem i inslaget ovan.

Fotnot: Med anledning av uppropet har vi sökt klinikchefen för gynekologimottagningen på ÅHS, Annika Kahnberg. Hon har avböjt att medverka.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »