Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 6 oktober, 2017 - 12:32
  • Sofia Grunér arbetar som logoped vid logopedbyrån Dynamica och är också verksam vid Uppsala Universitet. Foto: Ester Hedberg, Dyslexiförbundet

Nominerad till dyslexipris

Dyslexi medför inte bara svagheter. Det är ofta förenat med många andra personliga styrkor. Något som är viktigt att lyfta fram, tycker åländska Sofia Grunér som arbetar som logoped och är nominerad till dyslexipriset i Sverige.

Den här veckan uppmärksammas European Dyslexia Awareness Week runt om i Europa. Man brukar räkna med att ungefär 5-8 procent av befolkningen i den läskunniga delen av värdlen har läs- och skrivsvårigheter av dyslektisk art. De flesta med dyslexi läser mödosamt, hakar upp sig på orden, läser fel och utelämnar delar av eller hela ord. Andra har större problem med att stava än att läsa. Men med tidiga insatser och professionellt stöd kan hindren reduceras kraftigt.

Åländska Sofia Grunér arbetar som logoped vid logopedbyrån Dynamica och är också verksam vid Uppsala Universitet som vikarierande kursansvarig för kursen om läs- och skrivsvårigheter och språkliga svårigheter hos skolbarn för logopedstudenter. Hennes framsteg inom området har gjort att hon i år är en av tre nominerade till dyslexipriset som varje år delas ut av Dyslexiförbundet i Sverige.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »