Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 mars, 2018 - 17:43
  • Tony Cederberg och Jan Ekebom, foto: Owe Sjöblom

Det krävs mycket jobb, men det finns hopp för Östersjön

Det är mycket som måste göras för att få en god vattenkvalitet på Östersjön, men de senaste forskningsrapporterna visar också att det finns hopp.

Idag firas Östersjöns dag, det har gjorts sedan 1974 då Östersjökonventionen undertecknades just den här dagen, den 22 mars alltså.

Under dagen har det hållit föreläsningar, workshops och ikväll ska det vara en paneldebatt om hur vi ska få god vattenkvalitet. En av föreläsarna tidigare idag var Jan Ekebom från miljöministeriet, han berättade om tillståndsbedömingen som gjorts för Östersjön. Han pratade även om havsmiljödirektivet, målen som är uppsatta för att uppnå en god vattenkvalitet för Östersjön till 2020, och där var det inte goda nyheter han kom med: 

- Vi kommer inte fixa Östersjöns tillstånd till ett bra tillstånd tills 2020. Men, man har satt ett tight mål för att det är bråttom.

När det gäller Ålands vatten säger Tony Cederberg på Husö biologiska station att även om målen inte uppnåtts för Östersjöns mående så finns det mycket som även privatpersoner kan göra för att påverka vattenkvaliteten. 

- Välj lokalproducerat, skräpa inte ner och tänk på hur mycket vatten man gör av med. Man kan ju också fundera på hur mycket man använder bilen, det påverkar också vattnet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »