Publicerad: onsdag, 24 juli, 2019 - 18:03Uppdaterad: torsdag, 25 juli, 2019 - 16:36
  • Idrottsminister Tony Asumaa, FOTO: Hans Persson-Bru

Konstgräs kan förbjudas av EU

REDIGERAD 25 juli 2019
Inom några år, senast 2022, väntas EU komma med stränga krav för hur konstgräsplaner ska vara konstruerade. Bakgrunden är att de konstaterats släppa ifrån sig nanopartiklar av syntetiskt gummi ut i luften och därmed också ut i naturen.

Det syntetiska gummit är i många fall inget annat än söndermalda bildäck, ett råmaterial som innehåller en rad hälso- och miljöfarliga komponenter. Ftalater bland annat. Även det gummimaterial som tillverkar speciellt för konstgräsplaner, EPDM, är syntetiskt och kan innehålla skadliga ämnen. 

Idrottsminister Tony Asumaa är medveten om problemen, men tror att problemet löser sig med tiden – även om notan riskerar att bli hög.

Under tiden ska WHA moderniseras med ny, uppvärmd, gräsmatta och avrinningsystem och filter som ska förhindra partiklar att följa med regn- och smältvatten ut från planen.

Not: Ryktena om att EU-kommissionen skulle arbeta för ett förbud, uppgifter som först fördes fram av tyska tidningen Welt am Sonntag, dementeras nu av kommissionen: 
– Vi har sett tidningsuppgifter om att EU skulle vilja förbjuda konstgräs. Detta är inte sant. Inget sådant förslag bereds i EU-kommissionen, säger talespersonen Natasha Bertaud i ett uttalande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »