• Lena Eriksson, utbildningsansvarig på Ålands idrott.
Lena Eriksson om det nya idrottspolitiska programmet.
Publicerad: fredag, 17 november, 2017 - 17:44, uppdaterad: fredag, 17 november, 2017 - 17:44

Folkhälsan nytt fokus i idrottsprogrammet

Landskapsregeringens idrottspolitiska program lägger nytt fokus på folkhälsan, alltså motion och idrott för alla. Men viktigast är ändå att väcka ett livslångt idrottsintresse hos skolungdomar.

Målsättningen med landskapsregeringens idrottspolitiska program är att stimulera alla ålänningar i alla åldrar att bli mer fysiskt aktiva, alltså i praktiken en tydlig inriktning mot folkhälsa i stort. Vikt läggs också vid frågor som jämställdhet, demokrati och interkulturellt bemötande av barn, något Ålands idrotts utbildningsansvarige, Lena Eriksson, ser som viktigt.

- Att ta emot barn från andra kulturer betyder inte att man måste göra några ändringar, de kan komma med i verksamheten. Men man sätter in sitt barn i idrotten och så kommer de och tränar, och så ska föräldrarna plötsligt stå i kiosk, de ska baka, de ska sälja julkalendrar och allt möjligt. För en som är nyinflyttad och kanske inte ens förstår systemet så har är det fullt upp med att ta sig in i samhället. Då kan allt det här kännas som en för stor belastning, och så tänker man att "då kan inte mitt barn vara med", säger hon.

I stället kan lösningen vara att introducera föräldrarna i det ideella arbetet lite långsammare.