• Foto: Hasse Persson-Bru.
Kaj Törnroos var projektledare för "En flexibel grundskola i skärgårdsmiljö".
Pilotläraren Johanna Nordman om varför distansundervisningen kom av sig.
Publicerad: fredag, 9 februari, 2018 - 17:19, uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2018 - 13:49

Distansundervisningen som kom av sig

Nu har det gått mer än en termin sedan projektet "En flexibel grundskola i skärgårdsmiljö" avslutades. Men undervisningen på distans har inte blivit en bestående inslag i de åländska skolorna. Projektledaren Kaj Törnroos som är bildningschef i Kumlinge är rädd för att det hela håller på att rinna ut i sanden.

Projektet ”En flexibel grundskola i skärgårdsmiljö” pågick mellan mars 2016 och juni 2017. De åländska skärgårdskommunerna Brändö, Kökar, Kumlinge, Sottunga och Föglö deltog alal i projektet, som finansierades av Europeiska socialfonden, ESF. Projektet syftade till att hitta och utveckla metoder för distansundervisning. Meningen var att en ämneslärare via länk skulle kunna undervisa elever på alla Ålands skärgårdsskolor samtidigt.

Johanna Nordman, som är lektor i svenska och engelska i Kumlinge skola och som deltog som pilotlärare i projektet ser flera orsaker till att distansundervisningen har kommit av sig. Teknikstrul är en förklaring. En annan är att undervisningen på distans tog längre tid att planera och genomföra än väntat.