Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 6 oktober, 2017 - 16:44Uppdaterad: måndag, 9 oktober, 2017 - 07:50
  • Borde landsvägen förbi Dalkarby träsk stängas av för biltrafik? Det tycker Christian Nordas, vd Ålands vatten är en fullt rimlig åtgärd i kampen mot spridningen av mikroplaster. Foto: Hasse Persson-Bru.

Diskussion om mikroplaster i dricksvattnet

Konstgräsplaner, biltrafik, kosmetika, lagstiftning, förbud och sunt förnuft. Det var ämnen som tangerades när Ålands radio diskuterade förekomsten av mikroplaster i vårt åländska vatten.

Nyligen fick en amerikansk studie stor uppmärksamhet där man hade testat dricksvatten på olika håll i världen och funnit spår av plast i många länder. I Europa gjordes 18 tester i sju olika länder där 72 procent av testerna innehöll plastfibrer.

Även på Åland har diskussionerna gått heta den senaste tiden gällande mikroplaster, inte minst i samband med planerna på att anlägga ännu en konstgräsplan i Matiehamn. Men hur bra koll har vi egentligen på de åländska förhållandena och vilka som är de största utsläppsbovarna? Hur farliga är mikroplaster? Vad görs för att förhindra att mikroplaster hamnar i vårt dricksvatten och vad borde vi göra?

Vi bjöd in Magnus Eriksson, miljöinspektör vid ÅMHM, Susanne Vävare, vattenbiolog vid landskapsregeringen, Ulf Simolin, miljösamordnare Mariehamns stad och Christian Nordas, vd Ålands vatten för att diskutera dessa frågor.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »